ODRŽAN 4. DAN RUJNA

Na Rujnu, 12. kolovoza 2020., održano je tradicionalno okupljanje Rujnana i njihovih gostiju. Ovaj dan se već četvrtu godinu zaredom proslavlja kao Dan Rujna. Program je započeo svetom misom u crkvi svetog Ivana Krstitelja na Rujnu. Prije misnog slavlja Rujnanima se obratio župnik fra Mario Knezović, pohvalio ovaj vid druženja i čestitao Rujnanima njihov dan. Misno slavlje su predvodili Rujnani fra Mladen Sesar i fra Ivan Sesar. Nakon mise upriličeno je polaganje cvijeća i svijeća na spomenik u kojem su uklesana imena žrtava iz Drugog svjetskog rata i poraća njih ukupno 38 te iz Domovinskog rata jedna žrtva iz sela Rujan Nevenko Sesar. Vijenac kod spomenika su položili predstavnici Udruge ”Rujan”, nakon čega su rujanska djeca položila 39 svijeća u znak sjećanja na 39 poginulih iz ovog mjesta.

Nakon svete mise organizatori su priredili druženje na igralištu kod škole, a domaćini su za sve Rujnane i njihove goste priredili bogat program, hranu, piće, vatromet i glazbu uživo.

Druženju i proslavi su nazočili brojni Rujnani i njihovi gosti. Natjecalo se u tradicionalnim sportovima, pjevalo, sviralo i družilo do kasno u noć.

Predstavnici Udruge Rujan predstavili su dosadašnji rad udruge, ali i iznijeli plan rada za iduću godinu. U svom radu kroz proteklu godinu posebno su istakli asfaltiranje ceste prema zaseoku Peričići, na čemu su se zahvalili gradskoj upravi Širokog Brijega. Osim toga postavljeni novi putokazi i pročišćena je šuma kroz koju prolazi električna mreža. Također udruga je prijavila i novi projekt saniranja krova stare škole na natječaj Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske. Sanacija krovišta stare škole prva je etapa projekta prenamjene objekta stare škole u društveni dom. Iz organizacije se još jednom zahvaljuju svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog događaja, onima koji su ga financijski potpomogli te svima koji su nam bili dragi gosti.

Vidimo se iduće godine!